Столичен градски транспорт и колоездачите

Днес ми се случи едно от онези странни неща, които всъщност са напълно нормални за нашата държавица.

Качих се на 280 в слънчевия следобед на 09.08.2014 от Орлов Мост, където тротоара беше лятно разкопан за нови плочки. Две девойки качиха колелата си… и тогава се почна онова нещо, което наричаме абсурд.

Шофьора търси нещо няколко минути и след това отиде до момичетата размятайки някакъв лист и обяснявайки им да напуснат автобуса. С колелата си, защото било забранено да се возят с тях в обществения градски транспорт.  Дори един пътник, от общо десетината в цялото превозно средство, се възмути как пречели… Аз пък се възмутих от него.

Странно е, защото хвърчащия ксерокопиран лист не е закачен никъде на автобуса, нито на спирките…, а за да го покаже шофьора, трябва да се забави, да се разправя лично с пътниците и да съсипе деня на всички. По съм възмутен как така велосипедите почнаха да пречат изведнъж на градския транспорт, та на всичкото отгоре и в редките изключения когато са разрешени да трябва да се дупчи билетче.

Чудно ми е как така родителите с колички, ромите, просяците, бездомните, китаристите и т.н. с не по-малък и не по-багаж от този на колоездачите са добре дошли, дори не подлежат на дупчене на билет за допълнителния си товар или спътник?

Интересно ми е каква логика или мисъл е изведнъж превзела умовете на столичните чиновници, че им е хрумнала такава чудна идея. Вярно е, че колоездачите получиха почти чудесни и удобни алей за каране из града… ала това не означава, че не се уморяват и че от време на време не им трябва градски транспорт… Както беше преди. Има разстояния, които не могат да се вземат с колело, а и не на всякъде из София може да се лавира с него, нито пък е лесна задача да се придвижиш от квартал до квартал без помощта на… точно така градският транспорт.! Не разбирам, кое се е променило в привичките на хората от преди година, или пък в издържливостта им, да не говорим за “модерния и чуден” градски транспорт, който има столицата (изключение правят новите трамвай 1, 7 и 5). Съвсем леко може да извъртим поглед към другите страни, където велосипедите не са забранени и дори имат специални каиши, с които да се застопоряват.

По темата може много да се пише и спори, ще ви оставя да видите няколко линка и сами да си прецените дали има още една глупост изпълнена този път от столична община или това е необходима мярка, за да… ами и аз не знам за какво.

Забрана за велосипеди в градския транспорт?

http://www.mtb-bg.com/index.php/other/otherother/2766-other-2014-vitosha-buses-ban-2

http://economic.bg/news/29708/1/1/Bez-velosipedi-v-gradskiya-transport-v-Sofiya.html

You can find me on: Facebooklinkedinrssby feather
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather