А честита да ни новата година

За много години.

Ето че и новата година дойде, при кого чакана, при кого не, все пак дойде. Дали ни носи по-хубави неща не се знае. Това, което е сигурно, че не познах и снега започна да се топи преди да навали. Е не че някой го почисти. Ала защо да го правят от общината като дават възможност из цяла София да има ледени пързалки. Къде другаде ще може да си се плъзгаш метри по тротоара все едно си на състезание по бобслей? Също предвидливата община калява всекидневно уменията ни за издържане на студ, развиване на търпение и умения за позитивизъм, че идващото превозно средство ще има парно.

И понеже се забавих с тази си статийка и леда се поразтопи на повечето места. Което пък може да ни наведе на мисълта, че климата не е наред изобщо. Друго обаче прави силно впечатление, поне на мен, и това е новата реклама на Уницев… вярата в нулата. Мъжки приятен глас (нямам и идея чий е) ти обяснява как може да оправиш положението, да направиш така че да няма бездомни деца…, само и единствено пращайки пари чрез СМС… И то след събития като Българската коледа, благотворителни коледни концерти, предавания, които събират пари, Великденски кампании, постоянни телефони отворени линии приемащи дарения, не само с есемеси, ала на място и под всякаква форма. И още някой вярва, че със сексапилен глас по радиото може да убеди хората, че нулата е възможна? Толкова много предавания имаше и кампании, които събираха пари и тези пари не подобриха положението. Те го влошиха. Много по-удобно е в някои случай да си сирак – много отговорности са спестени, а държавата дава пари за приличен старт. И наистина талантливите и желаещите се справят. Не желаещите също си намират лесен път да пробият или забият в живота или някъде около него. Не не съм против това да се реши проблем в обществото или пък срещу децата в тези домове. Не ми харесва долната реклама врънкаща за нещо, което обществото не може да реши. Не можем и да решим проблема с малцинствата, корупцията в парламента и навсякъде другаде.

Би било много по-успешно да пращаме есемеси на фонд #motiviraipolitik. Така политиците ще видят, че ни е грижа за тях, че сме готови освен данъците си да им отделим и някой лев, за да работят за нас. Току виж се съвземат, почувстват се подкрепени и започнат да работят наистина целенасочено към решаването на проблемите, а не само по обсъждането им в телевизията. Помислете си колко време прекарват в студия народните представители и колко в парламентарната зала четейки вестник, имах предвид приемайки и обсъждайки необходими закони. Закони, които не се отменят или променят месеци по-късно, защото още при приемането им нещо не е наред с текста…

Е както и да е, да се върнем на това, че имаме нужда от отговорност в нас самите. Отговорност да работим за решаването на трудните теми от нашето ежедневие, не давайки пари, а поглеждайки дългосрочно, защото милиони левове няма да нулират корупцията, бездомието, безпаричието, ненавистта и отчуждеността на хората, както и още много неща. Според мен всичко идва от това какви хора ни управляват, а по-страшното е като се погледне в училищата.

Така че новата година, се надявам, че ни носи #podobroobrazovanie, #vuzpitaniuchenici и #otgovornipolitici. Ако не е така ще гласуваме вот на недоверие на тази година и преждевременно ще изберем 2016 с определените обещания от нейна страна и ще я назначим служебно по-ранно.

А ако времето ни изиграе лоша шега отново ще се върнем на това какво не им е наред на общините с чистенето на снега и защо безплатните ледени пързалки са вредни за пешеходците.

 

You can find me on: Facebooklinkedinrssby feather
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather