Картини с цветен материал

Тъй като част от творчеството ми се разделя в две основни направления, реших да сложа картините изпълнени с цвят на тази страница.

Дълго време пренебрегвах цвета като нещо, което ми е интересно да правя, въпреки, че в един момент едни от хубавите ми работи бяха именно експерименти с пигменти, пастели и акварели.

Вече при кандидатстването в университета и последвалото обучение там ми се наложи да работя много с темпери, акварели и пастели. Дори започна да ми харесва.

11.09.2014

Преди известно време нарисувах тези симпатяги… и забих. Може би всичко е в това, че сложих ярките цветове в двата края и останах без идеи. От друга страна австрийския преподавател по живопис каза, че може би дори и така си е завършена.

Та това са “Няколко война” (до колкото се налага да има някакво име), рисувани дълго с молив и оцветени с акварелни моливи.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

28.07.2014

Преди не помня колко време имахме задача по живопис да нарисуваме четири различни емоции.

Поради краткото време, което си оставих за дачата се отдадох на експериметиране с техника, която наскоро открих – акварелни моливи. Съответно нарисувах, ярост, тъга, изненада и щастие.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

10.06.2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Картината е правена на платно с акрил в Залцбург. Има още да се работи по нея, ала за сега така я поствам и после евентуално завършен вариант.

27.05.2014

Малко трудно да кръстя баш тази картина. Тя е част от един доста голям проект, който така и не осъществих до края.

Качвам и трите рисунки да видите процеса на работа, които обикновено се получава при правене на сериозна картина…. доколкото това е.

Та първо започнах със скица – от къде ми дойде тази композиция вече не помня. После направих рисунка на малък формат с цел да видя как е цветове и най-накрая финализирах нещата на 50х70 зелен лист с грапава повърхност. Пробвах различни видове пастели, като за крайната твърдо се спрях на маслените.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

16.03.2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Още една картина от престоя ми в Австрия. Една странна идея, която тръгна от ясния си център и композиция и стигна до картина. Картината може да бъде гледана завъртяна от всяка страна.

11.02.2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Това е първата картина, която нарисувах в Австрия. Бях чул, че в СУ имаме задача по живопис за артистът и обществото или нещо такова.  Чисто асоциативно това беше първото нещо, което нахвърлях. След няколко разговора с тамошния преподавател започнах да откривам далеч по-дълбоки подбуди за нарисуването на тази картина, които са свързани със символика и игра на образи.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Една от работите ми по време на престоя ми в Залцбург. Може би с някаква носталгия към дома и времето там.

02.08.2014

Малко се чудех как да кръстя следващите две творби, а и пък може да изскочат няколко други позабравени неща, за това направо ще ги обособя в отделна страница. А и не е като да съм рисувал с черен материал като малък.

Това са две творби от малко различен период на тийнейджърските ми години. Първата е от по-ранния, когато гледах аниме и бях любител на Dragon Ball Z, макар че нищо не му разбирах, защото го даваха само по немска телевизия. Въпреки влиянието на анимето създадох нещо корено различно и по своему интересно, поне цветово винаги ме изненадва като го погледна.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Втората картина е след няколко години. Тогава вече бях навлязъл повече в дебрите на анатомията и това е един от първите ми експерименти да правя картина следейки за анатомия, светлосянка, характери на изобразените герой. Едни резултат от преди повече от десет години, който с удоволствие твърдя, че съм надминал, ала си е добре изпълнен с акварели и седи стабилно и до днес.

three sait

You can find me on: Facebooklinkedinrssby feather
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *